Bewaar altijd aankoopbonnen en aanschafnota's!

14 mei 2022

Ook als de garantieperiode voorbij is niet weggooien.

Vaak zien mensen er het nut niet van om aankoopbonnen te bewaren. Ze denken optimistisch dat het apparaat wat ze gekocht hebben tóch niet kapot gaat, of soms denken ze in het geheel niet, nóg simpeler. In het gunstigste geval bewaren ze aankoopnota’s voor de garantie, maar als de garantietermijn voorbij is worden bonnetjes meestal toch een keer weggegooid. 


Dat je een aankoopbon voor verzekeringsdoeleinden beter nooit kunt weggooien komt bij de meesten niet op.

Toch kan, bijvoorbeeld ingeval van een diefstal, het veel verschil uitmaken wanneer je de aanschaf van een product kunt aantonen. Daarmee heb je meteen alle gegevens die nodig zijn om je schade te kunnen claimen. De aanschafdatum is belangrijk om te kunnen vaststellen of je de aanschafprijs vergoed krijgt of de dagwaarde. Voor een enkele tv praat je dan al over een verschil van honderden euro’s, meestal nog meer. Voor merkkleding, geluidsapparatuur, computers, laptops en smartphones geldt hetzelfde. 


De aanschafprijs is ook belangrijk, dat hoeft geen uitleg. Dus bonnetjes weggooien is nooit slim, vaak heb je dan niets meer om het bezit aan te tonen, en dat is bij een schadeclaim wél nodig. Als je van je verzekering geld wil hebben omdat je een polis hebt afgesloten, dan geldt: wie eist, die bewijst!


Heb je eenmaal te maken met een schadeclaim geef dan de regie niet uit handen aan een verzekeringsexpert, maar doe eerst zélf huiswerk, door goed de polisvoorwaarden na te lezen. Daarin staat in welke situaties schades niet gedekt zijn en daar kun je bij je schademelding rekening mee houden.


Bovendien geldt: meld een schade nooit telefonisch, maar altijd per mail, en niet nadat je eerst zelf alles goed op een rijtje hebt!  Typ in de zoekbalk van deze website het woord ‘telefonische’ in en dan zie je waarom je je schade niet telefonisch moet willen regelen.


12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
Meer posts