Zijn onderzoeksbureaus zo objectief en onafhankelijk als ze zeggen?

18 juli 2011

Regelmatig duiken er bij de afhandeling van verzekeringskwesties onderzoeksbureaus op. Die worden door de verzekeringsmaatschappij ingeschakeld als de betreffende schadebehandelaar van de verzekeringsmaatschappij van achter zijn bureau de schademelding binnenkrijgt en twijfels heeft of het allemaal wel klopt. Op zich niks mis mee natuurlijk. Verzekeraarklachten.nl is tegen iedere vorm van verzekeringsfraude en voorstander als fraude aangepakt en ontmaskerd wordt. Als daar dan een onderzoeksbureau aan te pas moet komen is dat maar zo. De schaderegelaar bij de maatschappij kan nu eenmaal niet achter zijn bureau weglopen en zelf op onderzoek uitgaan, dus huurt hij daarvoor iemand in. Toch komt Verzekeraarklachten.nl in de praktijk regelmatig nare complicaties tegen welke verband houden met de handelwijze van onderzoeksbureaus.
Wat is de realiteit? Welke risico’s loopt de verzekerde? Kan er, als je als gedupeerde (en argeloze) verzekerde eerlijk bent en alles zegt, niets fout gaan?

De binnenkomende klachten bij Verzekeraarklachten.nl tonen helaas aan  dat dit niet altijd het geval is.

Zonder praktijkgevallen te noemen is het goed om enkele nuchtere feiten in het achterhoofd te houden over onderzoeksbureaus.  Bijvoorbeeld, en dat is een wezenlijk gegeven:  dat een onderzoeksbureau wordt betaald door de verzekeraar.
En dat er, zoals bij iedere onderzoeker -of  het nu een politieman, detective of een verzekeringsexpert betreft-  sprake is van de drang om te scoren. Anders gezegd: bij een verzekeringskwestie weet de onderzoeker precies waarom hij door de verzekeraar is ingeschakeld. Hij is er op uit om gronden te vinden voor de verzekeraar om niet te hoeven uitkeren. Dan heeft hij immers gescoord, en de verzekeraar zal hem graag bij een volgend twijfel-geval opnieuw een opdracht geven.

Dus: nog vóórdat de onderzoeker aan zijn taak begint bestaat er al een financiële afhankelijkheid naar de verzekeraar toe. Kennen we niet het spreekwoord: wiens brood men eet, diens taal men spreekt? De waarheid van deze spreuk alleen al zou voor iedereen een reden moeten zijn om dan extra op je hoede te zijn.
De onderzoekers van dergelijke bureaus hebben het bij hun onderzoek graag over waarheidsvinding. Ze zeggen objectief onderzoek te doen naar de toedracht en schadeoorzaak.
Verzekeraarklachten.nl leest echter regelmatig rapporten van onderzoeksbureaus waar de behoefte ‘om iets te vinden’ zonneklaar uit naar voren komt.
De verzekerde die te goeder trouw is zegt soms dingen die dan later in een bepaalde context tegen hem worden gebruikt. Ook kan de manier waarop sommige dingen zaken worden voorgesteld een ‘verdachte’ mix van factoren zijn waarvan de verzekeraar zich kan bedienen om de claim af te wijzen. Het gevaarlijke is dat de onderzoeker zelf de vragen (van te voren) opstelt en ook de antwoorden daarop formuleert aan de hand van de antwoorden op de -soms suggestief gestelde- vragen. Iedereen die daar een beetje over nadenkt kan begrijpen dat je op die manier ‘ergens naar toe kunt werken’. Ook is het niet heel erg moeilijk om op die manier ‘onwaarachtigheden’ te suggereren. Soms zegt een verzekerde in zijn argeloosheid wel eens iets waarvan hij niet helemaal 100% zeker is. Maar dát zet de onderzoeker er in zijn rapport juist net niet bij. De verzekerde denkt dat het om de boodschap gaat en gaat ervan uit dat de onderzoeker hem wel redelijk heeft begrepen. Het is immers maar een detail?  Maar juist op details kan een onderzoeker een verzekerde als ‘onbetrouwbaar’ neerzetten als hij enkele ogenschijnlijk onbelangrijke details met elkaar combineert. Die hoeven nog niet eens met de zaak in kwestie te maken hebben. Om meer dan één reden is het dringend af te raden om rapporten die door de onderzoeker zijn opgesteld te ondertekenen. Vraag gerust om ondersteuning als u met een onderzoeksbureau te maken krijgt.

Verzekeraarklachten.nl heeft een onderzoek verricht naar de wijze waarop onderzoeksbureaus hun waarheidsvinding ‘samenstellen’ en daaruit blijkt zonneklaar dat het met dergelijke ‘vraag-en-antwoord-technieken’ erg eenvoudig is om, als je dat wilt, iemand als onbetrouwbaar te kwalificeren!

Wees daarom op uw hoede als u te maken krijgt met een onderzoeksbureau en vraag dan altijd direct om hulp aan Verzekeraarklachten.nl om erger te voorkomen!

12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
Meer posts