Handtekening zetten kan gevaarlijk zijn.
Een klemmende waarschuwing, omdat mensen in argeloosheid en te goeder trouw een handtekening zetten onder notities die door een medewerker van een onderzoeksbureau zijn opgeschreven.
Als u een schade hebt gemeld kan er een onderzoeksbureau door de verzekeringsmaatschappij worden ingeschakeld. Niet zelden is er dan een vermoeden van fraude of zijn er een aantal dingen ‘nog niet duidelijk’. De medewerker van het onderzoeksbureau komt dan bij u op bezoek en presenteert zich als uiterst begrijpend, vriendelijk, benadrukkend dat uw belang voorop staat. Maar ondertussen is hij bezig het gesprek een bepaalde kant op te sturen. Hij weet allang welke kant hij op wil en heeft de meeste vragen al vooraf geformuleerd. Hij schrijft de door u gegeven antwoorden op en verzoekt dan uw handtekening eronder te zetten. Waarom zou u dat niet doen, u heeft toch niets te verbergen, zo is dan het betoog, mocht u enigszins aarzelen? Het is toch de waarheid? U zou zich zelf alleen maar verdacht maken als u “uw eigen verklaring” niet zou willen ondertekenen?
Wat is echter het geval? Van alle informatie die u hebt gegeven tijdens het gesprek in de verklaring een samenvatting wordt gegeven, waardoor de informatie een heel andere lading kan krijgen. U heeft dit zelf niet meteen in de gaten omdat u alles wat gezegd is nog in uw hoofd heeft zitten. Maar als een rechter het rapport bijvoorbeeld drie jaar na dato onder ogen krijgt, kunt u op dat moment de schijn tegen krijgen. De bedoeling van uw handtekening is dat de maatschappij het (soms manipulatief) gestelde in de verklaring op zo’n moment niet meer hoeft te bewijzen. Ze gebruikt uw verklaring (doch zonder het onbewijsbare van het hele gesprek zelf) in hun voordeel en u kunt niet (meer) bewijzen dat het niet juist is weergegeven. Uw handtekening staat er immers onder?
Vandaar deze waarschuwing. Als dit u overkomt, plaats dan geen handtekening. Men zal suggereren dat u verdenking op u laadt door het niet te doen, maar wij hebben te vaak gezien dat uw handtekening tegen u wordt gebruikt. U bent het totaal niet verplicht. Evenmin bent u verplicht om de noties die de onderzoeker heeft opgesteld, na te lezen. Bedenk goed, u bent verplicht informatie te geven, maar u bent niet verplicht een handtekening te zetten onder noties die een ander heeft gemaakt. Het is immers geen proces verbaal en u wordt niet verhoord vanwege een strafbaar feit.
Het bericht Handtekening zetten kan gevaarlijk zijn. verscheen eerst op Klachten over een verzekering? Meld het verzekeringsklachten.nl.