VvAA: lak aan Gedragscode Verzekeraars en aan de wet

23 november 2013

Mijn ouders zijn decennia lang bij de Vereniging van Artsen Automobilisten verzekerd geweest. Toen mijn vader plotseling overleed was mijn moeder natuurlijk helemaal in de war. Ze heeft toen een verzekeringspapier ondertekend met de handtekening van mijn vader. Is natuurlijk niet zo vreemd voor een artsenvrouw die ook wel eens receptjes ondertekende.

Wat deed de VvAA toen? In plaats van even te bellen of een kort briefje te schrijven over hoe dat nu kon, stuurden ze meteen een onderzoeksbureau op haar af, er was volgens hen gefraudeerd, maar dat wilden ze eerst niet zeggen. Ze wilden een afspraak maken maar ze wilden niet zeggen waarom. Dat mag zelfs de politie zo niet doen, maar VvAA meende dat zij dat wel konden maken. Ik heb toen een schadecoach ingeschakeld.

VvAA heeft toen maandenlang niet willen uitkeren en ze reageerden uiterst traag op verzoeken om nu eens een keer te gaan betalen, ondanks dat situatie hen allang duidelijk kon zijn, dat was immers uitentreuren aan hen uitgelegd. We zijn nu al meer dan een jaar verder en er is nu dan eindelijk pas betaald.  Iets wat meteen met een simpel telefoontje opgelost had worden is bij de VvAA een zaak geworden waarvoor we juridische bijstand hebben moeten inroepen. Ze hebben nu dus ingezien dat er van fraude geen sprake was en alles is nu betaald, maar nu wij kosten hebben gemaakt om ons recht te krijgen begint het getouwtrek met VvAA weer opnieuw. In de wet staat nota bene dat een verzekeraar die kosten moet betalen, maar daar heeft VvAA lak aan.

In de Gedragscode Verzekeraars staan drie kernwaarden: zekerheid bieden, mogelijk maken en maatschappelijk betrokken zijn. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een verzekeraar zich bij het overlijden van haar verzekerde zó asociaal opstelde. Geen enkele zekerheid geboden, zoveel als maar kon werd onmogelijk gemaakt en er is totaal niet betrokken gehandeld.

Ronduit verbazingwekkend is het dat VvAA, als zij uiteindelijk tot inkeer komt,  weer precies hetzelfde doet als het er om gaat de kosten (ter verkrijging van recht) te vergoeden.  Op de website van VvAA wordt geschreven dat ze nét even anders zijn .  Dat hebben we ervaren!

 

12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
Meer posts