Kifid dom of oneerlijk?

10 maart 2020

UvA en verzekeraars samen in instituut : Het Amsterdam Centre for Insurance Studies (Acis) is met ingang van deze week van start gegaan. Het onderzoekscentrum is opgericht in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars, dat een opstartsubsidie ter beschikking heeft gesteld.

Dit bericht stond op juni 2008 in de vakpers.

Enkele dagen eerder, op 3 juni 2008 stond in het Parool een soortgelijk bericht: De Universiteit van Amsterdam (UvA) begint samen met het Verbond van Verzekeraars een nieuw onderzoekscentrum op het terrein van verzekeringen . Het instituut is opgezet door de Faculteit Economie & Bedrijfskunde en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars verspreidt onder haar leden een uitgave met de naam ‘infoplus’. In de uitgave van september 2012 noemt het Verbond expliciet dat het ACIS door haar wordt gesponsord. Het Verbond gaat prat op deze samenwerking, die men ‘kruisbestuiving’ noemt.

Op de website van de Universiteit van Amsterdam staat: Met het mogelijk maken van de leerstoel wil het Verbond van Verzekeraars een bijdrage leveren aan praktisch wetenschappelijk onderwijs en toegepast onderzoek naar de financiële sector, in het bijzonder verzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars biedt hiertoe financiële ondersteuning aan het ACIS.

De directeur van het ACIS is de heer Marc Hendrike. Deze meneer is echter al jaren en nog steeds lid van de Geschillencommissie van het Kifid. Deze commissie doet uitspraken in klachten van Consumenten die over verzekeraars klagen.

In een column, in maart 2017 hebben wij deze al 12 jaar bestaande afhankelijkheid tussen het ACIS en verzekeraars op de digitale Telegraaf aan de orde gesteld.

Omdat het ACIS van de heer Hendrikse dus nauwe banden met verzekeraars heeft en door het Verbond financieel ondersteund wordt, heeft het bureau Schadecoach -die een klant in een Kifid procedure bijstaat- de heer Hendrikse gewraakt, toen bekend werd dat hij over de klacht zou gaan oordelen. Echter ondanks de berichten in de media en ondanks ons specifieke bericht (in maart 2017) hierover op de Telegraaf, kwam de geschillencommissie van het Kifid op 10 juli 2017 in haar uitspraak 2017-35 tot een merkwaardige conclusie: “ De Commissie acht daartoe van belang dat de door Consument gestelde nauwe verbondenheid van ACIS met het Verbond van Verzekeraars in het geheel niet is gebleken.

De heer Hendriks verdedigt zichzelf in de bewuste procedure met de stelling “ dat ACIS een onafhankelijk onderzoekscentrum is dat geen giften van derden ontvangt en zelf bepaalt waaraan het aandacht besteedt.”

Het wrakingsverzoek -klik op de blauwe link- is dus op grond van het voorgaande afgewezen. Zou men bij het Kifid last hebben van slechte ogen of zijn ze werkelijk zo dom dat ze de verhoudingen niet kennen?

Saillant is dat het bureau Kwink in opdracht van het ministerie een lijvig onderzoeksrapport heeft gepresenteerd, over de onafhankelijkheid van het Kifid, maar dat over de afhankelijkheid van de heer Hendrikse ten opzichte van verzekeraars niet wordt gerept.

12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
Meer posts