ASR laat verzekerde failliet gaan

13 juli 2017

De toekomst zag er mooi voor Amsterdammer Mo. Met hard werken zou hij een mooie en bijzondere plek in de hoofdstedelijke horeca veroveren. Tot een brand in april 2016 in één klap een einde maakte aan de toekomstdroom van Mo.

Verzekeraar ASR uit Utrecht stuurt haar experts en slippendragers naar het schadeadres, die er kwalijke praktijken op na houden: ze wachten tot het onderzoek van de Technische Recherche is afgerond en verrichten daarna -zonder Mo’s toestemming- een particulier onderzoek. Op die manier heeft ASR niet lange tijd daarna gemakkelijk een oordeel geveld: er is van brandstichting sprake waar MO negatief bij zou zijn betrokken.

Het -beoogde- gevolg: Mo kan fluiten naar een verzekeringsuitkering, laat staan dat er een voorschot door ASR wordt verstrekt.

Hoewel Mo nog te berde brengt dat de deskundige onderzoekers van de politie hem in het geheel niet verdenken, baat dit hem niet. De mening van de politie doet er niet toe, dat zijn ”luie donders die aan brandonderzoek geen prioriteit geven”, aldus de woorden van de advocaat van ASR bij de Utrechtse Rechtbank.

De rechtbank wikt en weegt en is vervolgens -gelukkig- duidelijk in haar tussenvonnis van juni 2017. De beschuldigingen van ASR wijzen volgens de rechter op een te vroeg ingeslagen denkwijze (tunnelvisie); deze kunnen derhalve niet standhouden.

Sterke beweringen -‘Mo is een brandstichter’- hebben ook sterk BEWIJS nodig. Het bewijs ontbreekt echter en de rechtbank draagt ASR op met ander bewijs te komen dan met de suggesties in de eigen getrokken scenario’s van haar vooringenomen en door scoringsdrift verblinde onderzoekers.

Inmiddels is het horeca-pand van Mo herbouwd, maar is er geen geld om de inrichting opnieuw op orde te brengen. Met pijn in het hart besluiten de verhuurder en Mo de huur noodgedwongen te beëindigen. Tot overmaat van ramp willen de twee belangrijkste crediteuren van Mo niet langer wachten op betaling van de aan hem geleverde grondstoffen.

Het rampscenario voltrekt zich: het faillissement wordt aangevraagd en uitgesproken. Mo kan daartegen niets uitrichten wegens gebrek aan geld. Hij had een schadeuitkering van ASR moeten ontvangen, immers er was gewoon dekking voor deze brandschade, maar de verzekeraar liet Mo gewoon stikken.

Mo hield er een rotgevoel aan over: zijn vertrouwen in ASR bleek geheel misplaatst te zijn: Hij was al getroffen door de ellende van de brand, maar nu werd hij óók nog door ASR belazerd. Het ASR-personeel, de zelfbenoemde deskundigen en de raadslieden van ASR trekken zich van de wet niets aan en manipuleren bij het leven, uitsluitend om onder betaling uit te komen. Een aanfluiting voor de branche!

E.Horssius

12 april 2025
Dekra spant met de schadebehandelaar samen om contra expert buitenspel te zetten 
10 april 2025
Illegale en bedrieglijke praktijken over de rug van verzekerde
23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
Meer posts