Blogopmaak

Verzekeringen op internet kopen dom en gevaarlijk

feb. 05, 2024

Verzekering altijd afsluiten via een deskundige tussenpersoon

Vaak zijn consumenten teleurgesteld over de afwikkeling van een schade. Het bedrag is veel minder dan waar ze op gerekend hadden, of de schade valt net niet onder de dekking van de polis. Vaak past de verzekeraar een te forse afschrijving toe of er blijkt ineens dat je eigen risico moet betalen.


Als we zo’n klacht dan hebben beoordeeld, moeten wij geregeld zeggen: "de verzekeraar heeft een correct standpunt ingenomen, leest u de polisvoorwaarden er maar op na."


De basis voor een afgesloten verzekering is ALTIJD de polisvoorwaarden. En die verschillen bij iedere verzekering, dat maakt vergelijken onmogelijk. Zelfs bij dezelfde verzekeraar worden polisvoorwaarden voortdurend gewijzigd en die wijziging komt dan voort uit de ervaring die een verzekeraar bij veelvoorkomende schades heeft opgedaan.


Een voorbeeld: bij een schade aan een parket- of laminaat vloer kreeg je vroeger als de vloer doorlopend gelegd was, de gehele vloer vergoed. Daarover stond niets vermeld in de voorwaarden. Inmiddels zijn verzekeraars door uitgekeerde schades zo slim geworden dat zij in hun voorwaarden schrijven dat alleen de vloer wordt vergoed in het vertrek waar de schade is opgetreden. Dus waar je vroeger wist dat je in dezelfde staat terecht mocht komen als van vóór de schade, ben je nu genoodzaakt om een drempel te laten aanleggen. Fijn als je een dure vloer hebt!


Ander voorbeeld: in de voorwaarden staat  dat schade door kleur- of materiaalverschillen niet wordt vergoed. Dat betekent dat als tegels niet meer te krijgen zijn, je maar genoegen moet nemen met afwijkende tegels in je badkamer! Allemaal sluwe trucs bij de formulering van polisvoorwaarden waar een consument niet bij stilstaat. 


Het is begrijpelijk dat de consument niet te veel wil betalen voor zijn verzekeringen. Vanzelf komt hij dan op internet terecht en maakt hij de fout dat hij gaat vergelijken op prijs, verder kijkt hij vaak niet, de voorwaarden zijn immers al een doolhof en hij snapt ze ook niet!


Dat weten verzekeraars ook, en daarom zijn er de laatste jaren zoveel 'goedkope' verzekeraars bijgekomen, die werken zonder tussenpersonen.  De consument vergelijkt op prijs,  zelfs vergelijkingssites vergelijken alleen maar daarop. Als je al specifieke informatie zoekt kom je er niet achter waar nu de echte verschillen liggen. Kortom, je wordt als leek geen steek wijzer op zo’n site!


Een nieuwe auto kopen veel mensen voor een periode van drie tot vijf jaar, maar een verzekering hebben mensen voor tien jaar of (veel) langer, denk maar aan een levensverzekering of een opstalverzekering.


Wie gaat nu een auto vanaf het internet kopen op de prijs, zonder te kijken wat het verbruik, het vermogen, de bagageruimte en het gewicht is? Je wilt toch weten of er elektrische ramen, spiegels, ABS, parkeersensoren, airco of stuurbekrachtiging op zit? Bij de keuze van een auto besteden mensen vaak dagen om alles te vergelijken, maar het kopen van een verzekering doen ze met een paar muisklikjes! Dom dom dom, en een garantie voor teleurstellingen.


Iedereen weet dat je voor een dubbeltje niet op de eerste rang kunt zitten. Dat is vooral zo met verzekeringen, maar dat schijnen veel mensen niet te beseffen. Die denken echt nog dat een inboedelverzekering een eenheidsworst is. 


Hoe goedkoper een verzekering is, hoe minder je ervoor krijgt. Dus als mensen aan de voordeur wél graag voor het goedkoopste gaan, dan moet je aan de achterdeur (bij een schade) niet alles verwachten.


Het blijkt dat mensen altijd hebben gedacht goed verzekerd te zijn geweest zonder ook maar één polisvoorwaarde te hebben gelezen. Bij een schadeclaim blijkt dat ze daardoor jarenlang hun goedkope premie voor niets hebben betaald, omdat de verzekeringsvoorwaarden meer uitsluiten dan dekken. Nooit naar gekeken....


Sluit nooit een verzekering via internet af en al helemaal niet rechtstreeks bij een verzekeraar. Bij een schade sta je er als leek altijd alleen voor en de verzekeraar -die graag misbruik maakt van je onkunde- kan je dan van alles wijsmaken.

De duurste verzekeringen zijn door hun betere voorwaarden in de praktijk de goedkoopste, dus op internet op prijs vergelijken is kompleet zinloos.


De beste manier om je te verzekeren is bij een deskundige en ervaren tussenpersoon, dus ook niet bij zogeheten volmachten. Die hebben sterke economische banden met verzekeraars en zijn verre van onafhankelijk.


16 apr., 2024
Geblunder bij schadebehandelaar, casemanager, directielid, fraudecoördinator, expert en onderzoeker
08 mrt., 2024
Maar wél toevallig altijd in het eigen voordeel!
19 feb., 2024
Slechte service en onterecht afwijzen
31 dec., 2023
Beloften niet nakomen, steeds nieuwe trucjes om niet te hoeven betalen
07 dec., 2023
Pas als met rechtszaak wordt gedreigd wordt er ineens betaald
13 nov., 2023
Fraude-coördinator speciale zaken liegt en bedriegt
22 okt., 2023
Bedrog vlak voor de rechtszitting toegegeven
30 sep., 2023
Leugens en bedrog door expert en verzekeraar
21 aug., 2023
Opgepast voor deze discriminatieclub!
16 aug., 2023
Volmacht van ASR rommelt maar wat aan, over ruggen verzekerden
Meer posts
Share by: