Domper vakantievreugde bij reisschade

28 juli 2012

Veel mensen hebben een reisverzekering afgesloten voor het geval dat ze iets overkomt tijdens hun vakantie. Als je in de brochures leest waarvoor een reisverzekering dekking biedt, dan bekruipt je een gevoel van zekerheid: áls je dan wat gebeurt, ben je tegen van alles en nog wat verzekerd. Je hoeft dan tenminste geen financiële schade te lijden…. Maar ís dat ook zo?

Er wordt vaak – terecht – dagen en soms weken besteed aan het voorbereiden van de vakantie en aan het zoeken van een leuke vakantiebestemming. Maar als het gaat om het afsluiten van een (reis)verzekering, wordt die er vaak ook ‘nog even bij genomen’. Het liefst zo goedkoop mogelijk natuurlijk. Vaak wordt dan alleen de brochure gelezen en als het iets serieuzer genomen wordt de productwijzer, maar daar blijft het meestal bij.

De brochure is in feite een reclameblaadje. Die zijn doorgaans nogal suggestief opgesteld, je hebt er eigenlijk niets aan. De productwijzer moet al wat meer toegespitste informatie bevatten, maar daarmee is er nog steeds geen onderliggende en specifieke zekerheid voor een contract. Dat contract is namelijk de polis, en op de polis staan de voorwaarden genoemd welke bij de afgesloten reisverzekering horen. In de voorwaarden staat vermeld in welke omstandigheden u een beroep op de polis kunt doen en wat u aan uw verzekering heeft als er tijdens uw vakantie iets mis is gegaan. Hoeveel er wordt uitgekeerd als maximum bedrag voor bijvoorbeeld brillen, camera’s en pc’s. Bij ongevallen en als er vervangend vervoer nodig is, maar ook bij verlies van contanten.

Aanrader

Ik raad u dringend aan om als u een reisverzekering heeft afgesloten, eens op zoek te gaan naar de polis en de polisvoorwaarden. Neem eens uurtje de tijd om die beide papieren aandachtig te lezen. Ik verzeker u dat deze ‘studie’ u een boel teleurstelling kan besparen. U komt er dan namelijk achter dat u lang niet zo goed voor van alles verzekerd bent dan dat u dacht. En dat kunt u maar beter nú weten dan achteraf!

Dat geldt voor talloze situaties en voor allerhande goederen en bagage. Voorbeelden: uw zonnebril kostte 200 euro en u krijgt maximaal 70 euro vergoed. De extra lenzen en statieven die u bij uw camera heeft gekocht, worden als één uitrusting gezien en het maximumbedrag wat nu wordt uitgekeerd is nog niet een derde van het bedrag dat u zelf bij de aankoop heeft betaald. U heeft een paar minuten niet het oog gehad op uw bagage (je wilt toch ook éven de zee in?) en de verzekeraar vergoedt niets! U had het dashboardkastje van de auto niet afgesloten (wie doet dat nog als de auto op slot staat?) en de gestolen iPhone wordt daarom niet vergoed. Op de website stond dat sieraden verzekerd zijn, maar nu het een erfstuk betreft heb je daar natuurlijk geen aankoopbon van. Nu krijg ik zowat niets uitgekeerd! Allemaal aanleiding voor een forse teleurstelling…Waar heb je dan zo’n verzekering voor? Klemmend advies daarom: léés die voorwaarden! De ene reisverzekering is de andere niet, er zit écht heel veel verschil tussen.

Tip: als u – al lezende – tot de ontdekking komt dat u een wel érg armetierige reisverzekering heeft afgesloten, zeg hem dan –per vervaldatum – op en sluit nu meteen een nieuwe polis af. Beter-bij wijze van spreken- tijdelijk één en een kwart reisverzekering dan een flut reisverzekering. Als u de diverse polisvoorwaarden vergelijkt, dan ontdekt u het verschil in kwaliteit vanzelf.

Reisschade

Heeft u inmiddels al reisschade geleden? Lees dan opnieuw de polisvoorwaarden, vóórdat u uw claim bij de verzekeraar neerlegt. Doe dat overigens nooit telefonisch maar altijd schriftelijk en neem daar goed de tijd voor. U kunt uw claim dan gerichter toelichten en veel nauwkeuriger omschrijven. U zult dan merken dat de situaties die in de polisvoorwaarden worden omschreven ineens veel herkenbaarder zijn geworden. Er kunnen immers ook grijze gebieden zijn die men niet precies weet of die men zich niet meer exact kan herinneren. Als u de betreffende polisvoorwaarden goed heeft gelezen, kunt u die grijze gebieden zo veel mogelijk vermijden. Daarmee voorkomt u twijfel en onduidelijkheid. Houdt er rekening mee dat u om nadere toelichting kan worden gevraagd, dus overdrijf niet.

Heeft u eventueel vragen omtrent het claimen van een schade, dan kunt u die als reactie op dit bericht stellen of rechtstreeks via het contactformulier plaatsen.

23 februari 2025
Niets anders dan ellende bij schadeafwikkeling
6 februari 2025
Onbetrouwbaarheid troef, wat er ook gebeurt.
15 januari 2025
Wegwezen daar voordat je een schade hebt, want dan ben je te laat.
3 december 2024
Jarenlang tegengewerkt bij simpele schade, eindelijk gerechtigheid
25 november 2024
Dubieuze praktijken: Nog steeds spookfacturen
10 november 2024
Wel premie incasseren maar bij schades niet reageren!
25 oktober 2024
Belachelijk trage verwerkingstijd van vijf weken!
2 oktober 2024
Rommeltje in administratie over de rug van de klant.
25 september 2024
Reageren nergens op en vertellen leugens
12 september 2024
slechte dienstverlening, denkt alleen maar aan zichzelf
Meer posts
Share by: